Lagu 'Hidup Dalam Mati' Karya Ciplak


PETALING JAYA: Selepas sekian lama berdiam diri penyanyi Ayai (Ilusi) akhirnya tampil mendedahkan melodi Hidup Dalam Mati  nyanyian Syamel (AF 2015) merupakan karyanya yang diciplak oleh penyanyi itu.

Ayai atau nama sebenarnya Zaharuddin Kamaruddin , 54, berkata, lagu berkenaan dihasilkannya khas untuk finalis Kilauan Emas 3 iaitu Idris berjudul Ku Kejar Bayang Mu.

"Saya sedar perkara itu selepas konsert akhir Akademi Fantasia 2015 apabila diberitahu oleh Idris sendiri, lagu nyanyian Syamel Hidup Dalam Mati  mempunyai melodi yang sama dengan lagu ciptaan saya cuma ditukar lirik dan dimodenkan.


 

"Apa yang saya kesal mengapa tiada seorang daripada pihak Syamel yang memaklumkan kepada saya tentang perkara itu sejak sekian lama malah Syamel sendiri tanpa segan silu mengaku ia adalah karya ciptaannya sendiri.

"Selama ini saya hanya berdiam kerana saya mahu lihat sejauh manakah pihak-pihak terlibat hendak mengaku ia karya mereka. Bagaimanapun ada pihak menasihati saya agar menuntut keadilan kerana ia melibatkan hak cipta," katanya.

"Lagi pun saya kasihankan Syamel, saya tidak mahu kerjaya dia musnah kerana pendedahan saya ini," ujarnya ketika dihubungi di sini pada Selasa. 

Ayai diminta mengulas tentang lagu Hidup Dalam Mati yang dicalonkan dalam kategori Lagu Pop Terbaik di Anugerah Industri Muzik 22 (AIM 22) tertera namanya sebagai komposer bersama sedangkan selama ini semua pihak dimaklumkan karya berkenaan ialah milik Syamel.

Ayai berkata, perkara itu terbongkar selepas lagu tersebut menghadapi masalah untuk dipertandingkan ke Anugerah Juara Lagu dan Anugerah Industri Muzik 22 yang bakal berlangsung tidak lama lagi.

Katanya, selepas insiden itu, baharulah dia dihubungi oleh DD Music Sdn Bhd milik Edry Abdul Halim selaku penerbit untuk urusan perjanjian dan penyediaan kontrak.

"Saya gembira lagu itu menerima sambutan hangat sehingga dicalonkan ke peringkat Anugerah Planet Muzik di Singapura.

"Cuma mereka menghadapi masalah bila perkara itu diketahui oleh pihak penganjur AIM dan Muzik-Muzik yang meminta ia diselesaikan. Kerana perkara itu barulah mereka hendak melakukan rundingan," katanya.

No comments:

Post a Comment

Labels

Adbox

@templatesyard