Labels: , , ,

Luahan Hati Ifa Raziah


Assalamualaikum…salam sayang dari saya Ifa Raziah…saya ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada JomStar kerna memberi saya ruang untuk muncul dialam siber ini dan berkongsi pengalaman saya dengan rakan baik saya Azwan Ali…

Sebelum saya memulakan rentetan kisah antara Ifa Raziah dan Azwan Ali ini…saya ingin memohon maaf pada penonton & pengacara rancangan kring…kring di Astro Ria pada 13/4/08, kerana saya terlalu emosional…saya kurang berpengalaman dalam hal bergaduh dengan rakan-rakan artis, jadi apabila mengenangkan apa yang berlaku …saya sedikit meledak…maafkan saya.

Azwan sentiasa mencanangkan kepada media bahawa saya mencetuskan kontroversi dan membuat publisiti murahan.

Pada saya, kontroversi ini telah dicetuskan oleh Azwan Ali sendiri dan saya akui, saya cuma memberi publisiti sahaja kepada kisah benar ini. Sebagai public figure atau selebriti, peminat berhak mengetahui apa yang berlaku kepada artis kegemaran mereka.

Siapa Azwan Ali..nak melabelkan publisiti itu murah atau mahal? Publisiti itu baik atau buruk ? Adakah jika beliau dikritik, publisiti itu akan menjadi murah…tetapi apabila Azwan menghentam orang, publisiti itu baik!

Kalau kisah ini dikatakan publisiti murahan…mengapa ia mendapat liputan yang begitu meluas dan hebat sekali di seluruh negara, malah sampai juga ke negara jiran iaitu singapura?

Atau adakah Azwan Ali ingin menyatakan bahawa para wartawan dimalaysia ini tidak pandai menilai artikel – artikel yang mereka hasilkan? Sehingga terhasilnya publisiti murahan ini…

Saya tidak perbesarkan isu remeh seperti yang didakwa…isu “tak boleh guna bilik” adalah sebahagian daripada keseluruhan episod ‘aku berlagak diva’ ini.

Tapi isu yang saya bangkitkan & persoalkan pada Azwan ialah mengapa beliau sanggup mempermainkan diri saya yang dianggapnya kawan baik? Kenapa menuduh saya akan mencuri barangnya…? Mengapa pula dia sanggup memperlakukan P.A sebegitu kejam tanpa belas kasihan?

Tetapi saya pula yang ditempelak oleh Azwan didalam ‘melodi’…katanya “beginikah ifa melayan kawan baiknya?” Saya rasa soalan itu patut ditanya oleh Azwan pada dirinya sendiri . Kalau betul dia ikhlas mengaku saya rakan ‘cium molot’ nya…dia tidak akan buat saya seperti mana yang dilakukannya di Genting Highlands.

Bukan nya saya tidak mampu untuk menyewa bilik (seperti yang didakwa oleh Azwan)…suami saya telah pun beratur menunggu giliran untuk mendapatkan bilik, tetapi kami terpaksa menunggu seramai 200 orang lagi sebelum giliran kami. Pukul berapa saya akan dapat bilik???

Sedangkan saya kesuntukkan masa, kerana saya perlu bersiap dalam masa tidak kurang 2 jam sahaja. Sebab itulah saya menerima pelawaan peminat saya (Nurul Husna) untuk bersiap dibiliknya.

Yang menyentuh hati saya, ialah apabila Nurul sanggup meninggalkan kami dibiliknya tanpa sebarang syak wasangka, dan barang milik mereka dibiarkan begitu saja. Peminat yang baru 5 minit saya kenali boleh mempercayai saya ??? Sedangkan kawan baik saya,…risau saya akan mencuri baranganya!?

Inilah isu sebenarnya!!!...Bukan ‘Ifa tak mampu sewa bilik sendiri’ atau ‘Ifa cari publisiti murahan’…dia sendiri yang mempelawa saya, dan rancang bersama saya…tapi akhirnya dia yang mempermainkan saya.

Kata Azwan lagi, “saya sampai lambat, janji tengah hari, tetapi sampai petang ”. Saya tak berjanji dengannya untuk tiba pada tengah hari . Buat apa saya nak pergi awal sangat? Kalau saya sampai awal sudah tentu saya akan menyempitkan lagi biliknya. Macam mana Azwan nak berehat? Saya mahu dia berehat…jadi saya sampailah dalam jam 4 petang. Dengan harapan supaya Azwan sudah cukup berehat.

Yang peliknya apabila saya sampai, dia mengarahkan P.A nya untuk menipu saya (ini diakui sendiri oleh P.A nya) dengan mengatakan dia tiada dibilik, dan mereka berada disatu majlis di hotel lain. Jadi kami terpaksa tunggu di lobi. Tapi mungkin tuhan nak tunjuk…tanpa disedari mereka bertiga lalu betul-betul depan saya, dan Azwan hanya mampu membuat lambaian ‘diva’nya…tanpa menegur saya walau sepatah ayat.

Perancangan untuk berjalan di red carpet dan untuk duduk bersama, juga telah di batalkan oleh Azwan. Dalam satu temuramah radio Suria FM …Azwan menuduh saya sebagai ‘seorang artis yang gila glamour dan gila publisiti…sehingga sanggup mengenepikan suaminya…’

Semasa menjadi jemputan untuk majlis juara lagu 07, baru-baru ini… Azwan telah meminta izin dari suami saya untuk berjalan dan duduk dengan saya…tak pula perkara ini menjadi isu! Mungkin masa itu dia bukan calon atau finalis…jadi setaraf lah untuk berjalan dan duduk dengan saya. Suami saya pun bukannya kemaruk nak publisiti…

“Calon ke dia…nak duduk dengan saya? Nanti apa kata industri jika Ifa Raziah duduk ditempat calon?” kata Azwan lagi dalam Suria FM. Peminat boleh menilaikan sendiri kata-kata Azwan ini…barulah saya nampak warna sebenar Azwan Ali…barulah saya sedar dengan apa yang pernah dinasihatkan oleh bekas-bekas rakan baik Azwan yang tumpas dalam persahabatan dengannya. Saya nak duduk disebelah Azwan bukan untuk perasan tercalon…tapi saya ingin duduk disitu sebagai rakan baik Azwan Ali…saya ingin menyokong dia sama ada dia menang atau pun kalah… Akhirnya inikah balasan yang saya terima???

Mungkin juga ada hikmahnya saya tidak dibenarkan duduk ditempat calon tersebut, kerana saya tidak perlu menanggung “boo” yang dilemparkan oleh penonton apabila namanya disebut… tempias “boo” itu terpaksa ditanggung oleh ‘wanita atau lelaki’ yang lebih layak duduk disebelah calon ‘top 5’ tersebut…itu industri tak kata?

Azwan mengatakan dia menegur saya didalam wawancara, depan kamera Gua.Com… Memang saya akui perkara ini, tapi itu semua berlaku didepan kamera…saya telah ditarik oleh krew untuk temuramah itu. Nak tak nak, saya teruskan jugalah. Tak mungkin saya nak memarahi dia dihadapan kamera, begitu juga sebaliknya. Azwan & saya profesional, kami tahu meletakkan profesionalisme kami sebagai artis & pengacara, lebih utama dari perasaan atau emosi.

Rakaman itu tidak membuktikan apa-apa. Selepas wawancara tersebut, beliau tetap meneruskan perangai ‘diva’nya itu. Jauh disudut hati saya, tak mengapalah…dia tak nak tegur saya, dia calon
Top 5…saya ni siapa? Saya hanyalah artis publisiti murahan, yang hanya menyangka dirinya mempunyai kawan rapat bernama Azwan Ali…

Sekali lagi, Azwan mengatakan saya menfitnahnya dan mengatakan saya tidak pergi ke post party. Memang saya nampak Azwan makan disana…tapi untuk pengetahuan semua…saya adalah antara artis yang pulang paling lewat dari post party tersebut. Saya dan rakan artis yang lain berjoget beramai - ramai…berpoco - poco bagai nak rak! Antara yang menari bersama saya…Iqram Dinzly, Irma Hasmi, Fazly Zainal, Farah Asyikin, Kumpulan Kool dan ramai lagi artis popular. Dato Manja & Dato Farid Ridzuan pun turut berjoget bersama kami! Lensa kamera berita harian juga turut merakam aksi celebrti popular ini. Azwan yang balik cepat…mungkin ingin menghirup udara dingin & segar genting highlands, pada malam yang panas itu.

Tomahan seterusnya oleh saya… “Azwan langsung tidak menghubungi saya”, sedangkan dia telefon saya sebanyak dua kali ( dalam Melodi TV3). Untuk pengetahuan cik Azwan…rakaman tersebut telah dilakukan pada hari isnin jam 4 petang. Dia pula menelefon saya dalam jam 6.30 petang, dan hari jumaat minggu yang sama. Memang saya akui perkara ini. Tetapi saya tidak mampu untuk menarik balik rakaman yang telah dibuat oleh melodi. Saya memohon maaf atas kesilapan teknikal ini.

Apa bezanya Azwan menelefon saya dua kali atau empat puluh kali? Atau seratus kali? Sekadar telefon saya untuk menyatakan “semalam memang sengaja aku buat macam tu…tak nak kau tumpang bilik aku…sebab aku feeling aku diva…kalau kau nak tersentap, pergilah mampus!”. Itulah kata – kata yang telah dinyatakan oleh kawan baik saya, yang telah melukakan hati saya, memperbodohkan saya…dan kemudian memberi kenyataan dalam berita minggu, dia hanya bergurau!!??

Antara kenyataannya dalam berita minggu “saya antara yang popular…itu hak saya. Tipulah kalau saya tidak rasa ego bila sudah menjadi ‘top 5’. Berjalan dikarpet merah sebagai calon memang lain rasanya berbanding bukan finalis.”

Dalam perbualan telefon tersebut, langsung tiada perasaan bersalah atau bertujuan untuk memohon maaf kepada saya.

“Seperkara lagi, mengapa dia sibuk-sibuk pasal pembantu saya. Sebagai majikan…” petikan kata-kata dari Azwan.

Saya pun tertanya-tanya soalan yang sama… kenapa perlu Ifa & suami mengambil kisah tentang Kelly (pembantu Azwan) yang terlantar kesakitan menunggu maut, di First World Clinic? Apa perlunya saya melihat Kelly yang meraung mengerang kesakitan?…kenapa saya sibuk nak uruskan ambulans yang membawa Kelly ke Hospital Besar Kuala Lumpur? Buat apa saya sibuk nak bayar bil Kelly yang mencecah ratusan ringgit? Azwankan majikannya? Azwankan ada? ….. “Encik Azwan tak datang la Kak Ifa. Kami dah call berkali-kali…sekali je ada orang jawab…dia kata ok…ok, lepas tu letak” kata pekerja klinik. Setelah menunggu agak lama, yang datang untuk menjengguk kelly ialah make up artisnya…atas arahan Azwan untuk mengambil tiket parking!!??

Memang betul kata Azwan…kenapa sibuk-sibuk pasal pembantunya yang menurut doktor di HKL…jika terlambat sedikit lagi, Kelly mungkin kehilangan buah pinggangnya. Kelly diserang gastrik yang teruk sehingga asid telah masuk ke buah pingang kelly. P.A dia tak diberi makan ke?

Jadi kenapa sibuk-sibuk pasal pembantunya??? Mungkin sebab saya ni manusia! …insan yang tak sampai hati melihat insan lain dalam kesakitan… Mungkin juga sebab kelly tu kawan saya…kerana apabila saya berkawan baik dengan Azwan, secara tak langsung, saya & suami juga menjadi akrab dengan Kelly.

Kenyataan seterusnya… “dia perlu ingat, siapa yang banyak membantu dia sebelum ini…” dalam melodi pula “artis-artis yang buat hal dengan Azwan Ali adalah artis yang tidak mengenang jasa…mereka dibangunkan, dibesarkan, dihidupkan oleh Azwan Ali…” Kepada peminat Roslan Shah…sudah pasti anda ingat ayat – ayat ini…ayat yang sama kini digunakan untuk menghentam saya.

Berdasarkan kenyataan dalam melodi 13-4-08, nampaknya ramai juga artis – artis yang telah dibangunkan, dihidupkan & mungkin di popularkan oleh Azwan, “rakan baik” saya ini. Antaranya Sheila Rusly, Chef Wan, Jaafar Onn, Roslan Shah, Adibah Noor. Terbaru Ifa Raziah, dan yang paling hebat dan menakjubkan …pengacara no. 1 negara…Aznil Hj Nawawi !!!

Pada pendapat saya, Azwan tentu berbangga dengan pencapaian yang telah beliau lakukan setelah 20 tahun berada didalam industri ini. Semua nama artis ini telah menunjukkan pencapaian yang amat drastik & mengkagumkan. Masing-masing telah mempuyai karier yang jauh maju kehadapan. Tahniah sekali lagi diucapkan kepada Azwan Ali.

Akhir sekali, saya bukan berniat untuk mencari publisiti murahan…niat saya supaya Azwan muhasabah diri, cermin diri sendiri….Tanya diri sendiri, bila nak berhenti dari mencetuskan kontroversi…bila nak berhenti bergaduh dengan orang? Bila nak berhenti maki - hamun orang? Tidak perlulah berbangga hanya kerana menjadi calon ‘top 5’, kerana hidup ini umpama roda…kadang kita diatas, kadang engkau dibawah…
Semoga cerita penganiayaan terhadap saya dan pekerjanya sendiri, Kelly…dapat dikongsi dan dijadikan teladan.

Tidak perlulah berpesan kepada semua pihak supaya berhati-hati dengan Ifa Raziah…kerana banyak pihak sudah mengenali siapa Ifa Raziah… dan rasanya lebih banyak pihak juga yang sudah mengenali siapa Azwan ali…

-Ifa Raziah
14 april 2008

No comments:

Post a Comment

Labels

'Detik Tragik' Papar Bencana Terburuk Dalam Negara (1) 'Usop Wilcha' Lepas Jawatan Pengurus Selepas Jadi Deejay (1) 000 (3) 000 Buktikan Datuk K Kahwin Lain (1) 3 rakan positif (1) 9 Tahun Beza Umur Tidak Halang Azza (Elite) dan Azlan Bina Rumah Tangga (1) Aaron Aziz (1) abby abadi (3) Abby Abadi Terkena Sihir (1) AC Mizal (1) Ada Pihak Iri Hati (1) adam af2 (1) Adi Putra (1) Adibah Noor (1) adik elyana (1) Adira Akui Rapat Dengan AG Coco (Hujan) (1) Ady Putra (2) AF 7 (1) Afdlin Shauki (2) Afiq Muiz (2) Afique Hussain (1) Ahmad Idham (3) Aida Khalida (2) Aiman Hakim (1) Aiman Hakim Janji Tidak Lupa Diri (1) Aiman Tino (1) Ain Tidak Serik Dikecam Kerana Gambar Seksi (1) Ainul Aishah (1) Ainul Aishah Kemalangan Selepas Habis Penggambaran (1) Air Kencing Saiful Apek Dan Rakan Positif Kanabis (1) Aizat (2) Ajai (1) Akaun Twitter Zahida Rafik 'Panas' Dengan Sindiran (1) Akhil Hayy (2) Akim AF (1) Aksi Lina Hangat (1) ALBUM BARU: 'Zamani Terbaik' Ubati Rindu Para Peminat (1) Alif Aziz (1) Almy Nadia (2) Almy Nadia Terkejut Fizz Fairuz Buka Mulut Soal Kahwin (1) Alyah (3) Aman Shah Khalwat (1) Amanah Bob Kuman : Saiful Apek Mula Bersuara (1) Amanda Imani (1) Amar Asyraf (1) Amir Raja Lawak (1) Amy Mastura (1) Amy Search (1) Ana Dahlia (3) Ana Raffali dan Bakal Suaminya (1) Anang dan Kris Dayanti Bercerai (1) Anas Ridzuan (1) Andy Estranged (1) Anggap Sudah Tua (1) Ani Mayuni (1) Anne Ngasri (2) Anuar Zain (2) anuar zain cium (1) anuar zain terangsang (1) Anuar Zain tetap hebat (1) Anzalna (10) Anzalna Sudah Berani Terima Watak Penting (1) Apa Motif Lufya Sebenarnya? (1) Aril Sanggup Jadi Bahan Eksploitasi Ahmad Dhani (1) Artis (1) Artis Bercerai (6) Artis Bergaduh (1) Artis Ditangkap (1) artis kahwin (2) artis kena cium (1) artis khalwat (3) Artis Lelaki (4) Artis Mana Suka Gesel Payudara? (1) Artis Mengamuk (1) artis peluk (1) Artis Perdaya Suami Isteri Hampir RM 1 Juta (1) artis pukul isteri (1) Artis Realiti (1) Artis Wanita (5) Awal Ashaari (2) Awal Tidak Benarkan Scha Peluk Lelaki Lepas Kahwin (1) Awi Rafael (3) Awie Pernah Bergelar Ahli Gimnastik Sekolah (1) Awie Wings (1) Azhar Sulaiman (1) aziz m. osman (1) Aziz M.Osman Kahwin (1) Aziz Satar (1) Aznil Tegas Kepada Peserta 'On Air' Untuk Mendidik (1) azwan ali (2) Azza Elite (1) Bacaan Ujian Kanabis Saiful Apek Melebihi Takat (1) Baggio (1) Bakal Tunang Izreen Azminda Lelaki Bermasalah? (1) Bawaku Pergi Haram - Kaka Mendapat Nama (1) Bayaran Jozan RM50 Ribu Sejam Satu Fitnah - Ozlyn (1) Beego (4) Bekas Isteri Jimmy Shanley Hamil Anak Haram? (1) Belacan (1) Benarkah Ana Raffali Nikah Pada 25 Februari 2012? (1) Benjy (1) Bercinta (1) Berkat umrah di Mekah (1) Bernikah (1) Betty Benafe (2) Bienda (1) Bila Qi jadi buaya darat (1) Black (1) Black Tidak Terkilan Dilarang Buat Persembahan Di Kelantan (1) Blogger Boy (1) Bob Kuman (1) Bob Kuman Dikebumikan Di Kampung Halaman (1) Bob Kuman Meninggal Dunia (1) Bob Kuman Meninggal Dunia Tidak Benar (1) Bob Kuman Terlantar Sakit - Memerlukan Bantuan Kewangan (1) Boboi (1) Botak (1) Boyfriend Artis (1) Brenda Tidak Mengalah Selepas Kegagalan 'Mulut Longkang' (1) Bront Palarae (1) Bunkface tanpa Sam (1) Cahaya Malaika nama anak Mawi (1) Caroline Mentor (1) Cerai (4) cham bercerai (1) cham ve (1) Chef Riz (3) Chef Wan Bengang Dengan Jurugambar Perkahwinan Serina (1) Chef Wan Dapat Cucu Lagi (1) Christina Suzanne Stockstill (1) Cico Berkahwin (1) Cico Harahap (1) cinta khai dan rosma (1) Cristina Suzanne (1) Cristina Suzanne Stockstill (1) cukai artis (1) cuti di korea (1) Dadah: Tiada Lagi Sikap Prejudis Terhadap Saiful Apek (1) Dadah: Ujian air kencing Saiful Apek (1) Dafi AF (2) Damien VE Kahwin (1) Dang Suria Tiada Niat Tinggalkan Dunia Penyiaran (1) Daniel (1) Dato K (2) Dato Siti Nurhaliza (4) Dato Siti tidak lupa doa dapat anak (1) Dato’ Ahmad Jais (1) Dato’ Ahmad Jais Meninggal Dunia (1) Datuk Bung Moktar Radin bersama Zizie Ezette Abdul Samad (1) Datuk K Tertekan Spekulasi Kahwin Rozita Che Wan (1) Datuk Michelle Yeoh (1) Datuk Seri Shah Rezza (1) Datuk Shake (1) Datuk Siti Nurhaliza (1) Daus (AF8) Dituduh Nikah Pegawai Bank Dalam Diam (1) David Teo (1) Dayang Masih Kekok Guna Telefon Bimbit (1) Dayang Nurfaizah (1) Deanna Yusoff Pilih Untuk Terus Membujang (1) Debaran Super Spontan malam esok (1) Deejay Tyzo (1) Demam (1) Detektif Lim menangis selepas menang kes (1) Diana Amir (3) Diana Danielle (4) Dilamar Pihak Luar Kerana YouTube (1) Dira Abu Zahar (2) Dira nafi sakit kerana minum bahan peluntur (1) Dira Tidak Beri Impak Sebagai Pengacara Melodi (1) Dituduh 'Berlakon' Dalam Kes Samun (1) DJ Dave (1) Download Filem - Papa I Love You (2011) MKV (1) Dunia Hiburan Banyak Kerenah (1) Ebi Kornelis (1) Eina Azman (1) Eira Syazira (2) Ekin (1) Elfira Loy (1) Elfira Loy Bimbang Pelajaran Merosot Kerana Lakonan (1) Elizabeth Tan (1) Ella (1) Elly Mazlein (1) Elly Mazlein - Tak sabar nanti hari bahagia (1) Elly Mazlein Teruja Nak Kahwin Disember Ini (1) Emma Maembong (1) Enggan Komen Kematian Abang (1) Erin Malik (1) Erra Fazira (2) Esma Daniel (2) Ezani dakwa individu guna namanya tujuan jenayah (1) Ezany Mahu Berhenti Berlakon Kerana Kilang Kicap (1) Fadlan VIP (1) Faezah Elai (1) Fahrin Ahmad (1) Fahrin Ahmad tuntut Linda Onn mohon maaf (1) Faizal Hussein (1) Faizal Tahir (1) Fara Asyikin (1) Fara Asyikin Putus Tunang (1) Fara Fauzana (1) Farid Kamil (5) Farina AF8 berkahwin dengan VIP? (1) fasha bercuti (1) Fasha Enggan Komen Perkahwinan Tidak Mendapat Restu (1) fasha sandha (4) Fasha Sandha Marah Siapa? (1) Fasha Urus Semua Hal Kahwin (1) Fathuddin Tidak Sekat Karier Seni Liyana Jasmay (1) Fazurina (1) Fezrul Khan Bercerai (1) Fida Ibrahim Tepis Tuduhan Jadi Isteri Kedua VIP (1) Filem (1) Filem Berani Punya Budak (1) Fizo Omar (1) Fizz Fairuz (3) Fizz Fairuz Mangsa (1) Fouziah Gous (1) Fouziah Gous Sahkan Berkasih Dengan Datuk Seri (1) Fynn Jamal (1) Gambar Kad Jemputan Perkahwinan Fasha Sandha dan Jejai (1) Gambar Peluk - Talha Lebih Waspada (1) Gambar Pernikahan Salleh Yaacob (1) Gambar Seksi Lina Hangat (1) Gambit Perjelas Arah Klip Video Unsur Lucah (1) Gambit Saifullah (1) Gelaran Dato (1) gerak khas (1) Gondol RM45 (1) Gosip (5) Gosip Artis : Suami minta cerai (1) gro punca cerai (1) Hafiz AF (1) Hafiz Bakal Lancarkan Album single Di Indonesia (1) Hafiz Menang AJL26 (1) Hafiz Tepis Dakwaan Telah Temui Pengganti Adira (1) Hafiz Tolak Tuduhan Disantau Dalam ‘Mania’ (1) Haiza (2) Haizi Rani (1) Hans Isaac (1) hantaran rosma (1) Harith Iskander Mohon Maaf Tayang Perut Isteri (1) Harun Kesal Sikap Zed Zaidi (1) Hattan (1) Hattan Mahu Tenangkan Diri Selepas Bercerai (1) Heliza Helmi (2) Helmi Gimik (1) Hidung Berdarah Buat Cat Farish Bimbang (1) Hidup Azlan (The Typewriter) Berubah Selepas Dapat Anak (1) Hidup Dalam Mati Ciplak (1) Ida Nerina (2) Ida Nerina Cerai (1) Iesya Toh (1) ifa bergaduh (1) Ifa raziah (1) Iklan (1) Imej Caca Marba (1) Intan Ladyana (1) Intan Sarafina (1) Intan shahira (2) Iqbal Mazlan (1) Iqram Dinzly (1) Irma Bertemu Jodoh (1) Irma Hasmie (2) Irma Hasmie Nikah Anak Datuk 1 Julai Ini (1) Isteri Akhil Hayy (1) Isteri Beego (1) Isu MyPR: Aaron Aziz Enggan Bergurau Dengan Wartawan Lagi (1) Isu Rumah Tangga : Raja Azura Cuti Mengejut (1) Izara Aishah (4) Izreen Azminda (1) Izwan Pilus (1) Izwan Pilus Meninggal Dunia (1) Jamal Abdillah (1) Jamal Abdillah Kesal Pernah Abaikan Ibu Sendiri (1) Janet Khoo Dalam Bahaya (1) Jenayah (1) Jeslina Hashim (1) Jihan Raja Lawak (1) Jimmy Shanley (2) Jimmy Shanley Nafi Sindir Ibu Mertua Dalam 'Tanah Kubur' (1) Jinbara (1) Jins Shamsuddin (1) Joe Flizzow (1) Johan As'ari (2) Johan As'ari Jawab Tuduhan Semakin 'Besar Kepala' (1) Johan As'ari Tidak Akan Lupa Fasha Sandha dan Nabila Huda (1) Johan Raja Lawak (2) Johan Raja Lawak Dipukul (1) Juara Vokal (1) Jue Aziz (1) Jue Aziz 'Menghilang' Bukan Terkena Sihir (1) Julia Ziegler (1) Juliana Evans (2) Kaka (2) Kamal Adli (1) Kamal Adli Kagum Intan Ladyana Sanggup Menanti Dilamar (1) Kamal Adli Turun Berat Badan Untuk Watak Baru (1) Karl Shafek (1) kekasih adam (1) kekasih aziz m. osman (1) kes bilik hotel (1) Kes Cerai (1) Kes Culik DJ (1) Kes Johan Raja Lawak (1) Kes Mahkamah Beego (1) Kes Mahkamah Nash (1) Kes Nora Danish (1) Kevin Zahri (1) Kevin Zahri Jawab Isu Sambut Krismas (1) khai af1 (1) Khairul Fahmi Elak Jadi Artis Walaupun Dapat Tawaran Berlakon (1) khalwat (1) khalwat artis (1) Khatam Al-Quran Petua Lisa Surihani Sebelum Naik Pelamin (1) KIL (1) Kilafairy (1) KL Gangster (1) KL Gangster Kutip RM6.2 juta dalam 4 hari (1) Kontroversi 'Halimah Jongang' (1) Kontroversi Azwan Ali (1) Kool (1) korean holiday (1) Kris Dayanti (1) Kris Dayanti bercerai (1) Kristal (1) Kursus Kahwin (1) Kuswadinata (1) Kuza (1) Lan Kristal (1) Leina Hangat (1) Leuniey (1) Lima Wanita Permainkan Cinta Amir (Raja Lawak) (1) Lina Hangat (1) Linda Hashim (1) Linda Jasmin (1) Linda Onn (1) Linda Rafar (1) Lisa Surihani (2) Lisa Surihani dan Yusry Jadi Cikgu Sekolah (1) Liyana Jasmay (2) Liyana Jasmay Nikah Selepas Pulang Dari AS (1) Liyana Jasmay Sudah Sedia Jadi Isteri (1) Lufya AF (1) Maharaja Lawak Mega 2012 (1) Maimon Mutalib (1) Maizawati (1) Maizawati (Janda Akhil Hayy) Bernikah Mei ini (1) Majlis hari jadi Rita Rudaini ditaja Datuk R? (1) Majlis Persandingan Scha dan Awal Meriah (1) Majlis Pertunangan Aida Gadis Melayu (1) Malique kahwin (1) Mamat Khalid (2) Mamat Sepah (1) Mamat Sepah Tidak Lagi Bermusuh Dengan Fida (1) Mandi Bunga (1) Marilah (1) Marsha AF (1) Marsha Milan Londah (2) Mas AF (1) Mata (1) Maulana Bawa Diri Ke U.K (1) Mawi (1) Mawi Banyak Bantu Uruskan Anak (1) Mawi Cerita Detik Cemas Perompak Acu Pisau (1) Maya Karin (4) Maya Karin Sudah Bersedia Untuk Bercinta (1) melissa maureen (1) Melodi : Dira Terkejut Gantikan Fara Fauzana? (1) Membelakangi Ketua (1) memey suhaiza (5) Mentor 6: Anas Peroleh Markah Tertinggi Dua Minggu Berturut-Turut (1) Mia Sara (1) Michelle Melodi (2) Michelle Yeoh Sukar Berdialog Dalam Bahasa Burma (1) Milea Aimilia (1) minum arak (1) Misha Omar (1) Miss Nina (1) Mizz Nina (2) Mohd Mentor (1) Nabil Raja Lawak (3) Nabila Huda (2) Nad Zainal (2) Nadia (1) Nadia Mustafar Bersih Nama Selepas Kes Saman Fitnah Lisdawati (1) Nadia Mustafar Disamun RM20 (1) Nadiya Nissa (1) Najwa Latif (2) Najwa Latif Pinta Kakak Tidak Dipersalahkan (1) Nama saya Aaron bukan Mat Haron (1) Namewee (1) Nash (1) Nash Cerai (1) Nassier Wahab (2) Nazim Akui Kurang Serasi Dengan Ainul Aishah (1) Nazim Othman (2) Neelofa (10) Neelofa jenamakan produk kecantikan (1) Neelofa Lupakan Hasrat Berehat (1) Neelofa temani Hans Isaac (1) Nelydia Senrose (2) Noh Hujan (1) Noh Hujan bakal jadi hero filem kedua Namawee (1) Nora Danish (6) Nora Danish Bercerai (1) Nora Danish Bikini (1) Nora Danish Mengandung (2) Nora Danish Nafi Bercinta Dengan Penuntut Kolej (1) Nora Danish sudah ada pengganti (1) Norish Karman (1) Norlia Ghani (1) Normala Enggan Jadi Pengacara (1) Norman Anggap Ada Musuh Cuba Burukkan KRU (1) norman hakim (6) Norman Hakim dan Memey Bertunang (1) Nouri Ramli (1) Nur Fazurina (1) Nurul Tak Lihat Budaya Pilih Suami (1) Nurul Wahab (2) Ogy Batal Hasrat Saman Johan Raja Lawak (1) Ogy Selesa Hidup Solo (1) Osman Kering (3) Parti Kostum filem Tolong Awek Aku Pontianak (1) Pelajar Akademi Fantasia 9 Diumumkan (1) Pelakon Beego Mengaku Tidak Bersalah Atas Tuduhan Khalwat (1) Pelakon drama 'Roda-Roda Kota Raya' ditangkap terbabit dadah (1) Pelakon Lelaki Dibela Daddy Pasrah (1) Pelakon Lelaki Ditangkap Khalwat (1) Pelakon Wanita Lesbian Bertattoo (1) pelepasan cukai artis (1) Pembantu Peribadi Punca Hubungan Retak - Shahrizal Jaszle (1) Pengetua AF7 (1) Pengetua Akademi Fantasia 7 (1) pengganti nur aliah lee (1) Penyanyi Veteran Hasnah Haron Meninggal Dunia (1) Penyebaran Gambar Syamsul Yusof dan Nurul Ain Perbuatan Khianat (1) perkahwinan di bali (1) Perkahwinan Linda Jasmin (1) Perkahwinan Maya Karin (1) PerkahwinanTidak Sah (1) Pernikahan Azza (Elite) Ahad Ini Tanpa Majlis Bertunang (1) Pesanan buat Linda (1) Peserta Realiti TV Digugurkan sebab disiplin? (1) Pihak Ketiga Bukan Punca Ally Iskandar Putus Tunang (1) Ponti Anak Remaja (1) Prema Yin (1) Punca Johan (Raja Lawak) Tolak Tawaran Berlakon (1) Punca Sebenar Owen Wilson Tidak Mahu Bergambar Dengan Fahrin Ahmad (1) Puteri Sarah (1) Putus Tunang Bukan Penyebab Akmar (AF3) Segerakan Pernikahan (1) Qalisha Ray Takut Haiwan Liar (1) Qi (2) Qi Keluar Bersama Yuna (1) Qi Razali (1) Que Haidar (3) Rabbani (1) Raja Azmi (4) Raja Azura (1) Raja Farah (1) Raja Ilya (1) Raja Lawak (1) Ramlah Ram (3) Ramli Ibrahim (1) Ramli MS (1) Rapper Jambang (1) Rashidi Ishak Lafaz Cerai (1) Razak Ahmad (1) Remy Ishak (7) Remy Kurus Bukan Kerana Masalah Cinta Dengan Tiz Zaqyah (1) Rita Rudaini (3) Rita Rudaini Akan Pastikan Dapat Hak Penjagaan Anak (1) Rita Rudaini hadir di Mahkamah Syariah (1) Rita Rudaini redha (1) Rizal Ashram (1) RM100 (1) Rohana Jalil Akui Bertekak Dengan Kilafairy (1) rosma af1 (1) Rosyam Nor (1) Rozita Che Wan (6) Rozita Jawab Gosip Hendak Kahwin Datuk Punca Anak Lari (1) Rumah Mawi Dirompak - Mawi dan Keluarga Diikat (1) Rusdi ramli (1) Rykarl (1) Ryzal Jaafar Enggan Kenang Semula Kontroversi Homoseksual dan Gambar Bogel (1) Sabri Yunus (1) Saerah nikah senyap-senyap (1) Sahara (1) Saida (1) Saiful Apek (4) Saiful Apek Tuntut RM200 (1) Saleha Bicara Soal Lelaki (1) Salih Yaacob Belum Fikir Anak Dengan Isteri Keempat (1) Salma Mentor (1) Sami Yusuf Berduet Bersama Datuk Siti Nurhaliza (1) Sangeet Natak (1) Sasha Saidin (1) Saya Minta Maaf – Dira Abu Zahar (1) Scha - Fahrin Ahmad (1) Scha Al-Yahya (3) Sehati Berdansa (1) Sein (1) Sein Ruffedge Dan Nana Bercerai (1) Selera luar biasa DJ radio (1) Senarai Kutipan Tertinggi Filem Malaysia Untuk 2010 (1) Senarai Lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 25 (1) Seniman: Harun Salim Bachik Bakal Undur Diri (1) Sepah (1) Sepahtu (2) Serina Chef Wan (1) Shah Iskandar (1) Shaheizy Sam (1) Shahir AF8 (1) Shahir Disyaki Sakit Kanser Hati (1) Shahrizal Jazle (1) Shahrizal Timbulkan Masalah Kerana Sukar Tidur (1) Shakilla Koriri (1) Sham Kamikaze (1) Shamrin Fotograf (1) Sharifah Aini (1) Sharifah Aleya (1) Sharifah Aleya Mahu Bergelar Penyanyi (1) Sharifah Aleya Syed Zainal Rashid Al Yahya (1) Sharifah Shahira (1) Sharifah Sofia (1) Sharnaaz Ahmad (3) Sharnaaz saling melengkapi (1) Sheera Hilang Tawaran Berlakon (1) Sheera Iskandar (1) Sheila Majid Tidak Ambil Botoks (1) Sheila Rusly (2) Shiha Mentor (1) Shiha Zikir (1) Shikin Kamal (1) Shila (1) Shila Amzah (6) Shila Amzah Akui Janggal Dipanggil 'Nabella' (1) Shila Amzah Belum Bersedia (1) Shiro (1) Sifat Misteri Puteri Caroline Pikat Hati Ella (1) Siti Fazurina (1) Siti Nurhaliza dan Sharifah Aini Berdamai Sudah (1) Siti Nurhaliza Muncul Dengan Produk Baru SimplySiti Eau De Parfum (1) Siti Nurhaliza Obses Minyak Wangi (1) Siti Saida (1) Siti Saleha (2) Siti Saleha Meniti Populariti (1) Skandal Ajai (1) Sofia Jane (1) Soo Wincci (2) Soosilawati (1) Stacy Puas Luar Biasa (1) Suami Maya Karin (1) Suhaimy Yusof (1) Suki OIAM (1) Super Spontan (1) Syafie Naswip (1) Syamel AF (1) Syamsul Yusof (1) Syamsul Yusuf (1) Syarifah Sakinah (1) Taiyuddin (1) Tan Sri Jins Shamsuddin (1) tangkap khalwat (2) Tasha Shila (1) Tasha Shilla (1) Tatu Boy Clifford (Projek Pistol) dibuat sebelum memeluk Islam (1) Teater 'Gerimis Mengundang' Bakal Dapat Sambutan Hebat (1) telemovie cikgu shida (1) Tiada Jacquelina Pengetua (1) Tidak Kejar Glamor Punca Fizz Fairuz Rasa Tiada Peminat (1) Tiz Zaqyah (2) Tomok Kini Bergelar Suami (1) Tony Eusoff (1) too phat kahwin (1) TV3 Mohon Maaf Siar Adegan Bogel (1) Umie Aida (1) Uncle Usin bakal pecah panggung? (1) Usop Wilcha (2) V.e (1) Video Izara Aishah (1) Video Persembahan Yuna Dalam Conan O’Brien Show (1) Video Temubual (1) Wan Shades (1) Wan Sharmila (1) Wanita Seksi Peluk Ikhwan (Hot FM) Hanya Peminat (1) Wardina (2) Wardina Panggil Penulis Blog (1) Watie (Elite) dan Joey Akhirnya Dedah Tarikh Nikah (1) Watie Elite (2) Yana Shamsuddin (1) Yasin Brother (1) Yasmin Hani (2) Yasmin Hani Berkahwin Hujung Tahun Ini (1) Yuna (5) Yuna Bersyukur Imej Bertudung Diterima Di Amerika Syarikat (1) Yuna dan Qi (Qushairi Razali) Blogger Boy Bercinta? (1) Yusry KRU (2) Zach X-Factor (1) Zahida Tidak Stres Dengan Tuduhan Terima Wang RM1.5 Juta (1) Zahiril Adzim (1) Zain Saidin (4) Zain Saidin Temani Rozita dan Anak-Anak Bercuti (1) Zaiton Sameon (1) Zamani Slam (1) Zarina Anjoulie (1) Zarina Anjoulie Sedia Dikurung Di 'Bilik 7' (1) Zarina Jamalullail (1) Zed Zaidi (2) Zed Zaidi Tidak Matang Pertikai Kemenangan Aaron Aziz (1) Zee Avi (1) Zila Bakarin (1) Zizan Raja Lawak (4) Zizan Razak Anggap Aznil Sebagai Hero (1) Zizan Razak Enggan Masuk Campur Masalah Dira (1) Zizi Kirana (1) Zul Ariffin (2) Zul Ariffin dan Gayatri Bercinta (1) Zul Huzaimy (1)
 
Gosip Artis Malaysia © 2012 | Designed by Canvas Art, in collaboration with Business Listings , Radio stations and Corporate Office Headquarters