Pelakon Beego Mengaku Tidak Bersalah Atas Tuduhan Khalwat

Beego
KUALA LUMPUR: Penyanyi dan pelakon Beego bersama dua rakannya mengakutidak bersalah atas pertuduhan khalwat yang dikenakan terhadap mereka di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur di sini, Selasa.
Beego atau nama sebenarnya Md Aszerul Nizam Abdullah,32, bersama Fikry Zainun dan Mohd Arsli Meor Atan Ahmad membuat pengakuan tersebut di hadapan Hakim Syarie, Shaiful Azli Jamaludin.
Sementara itu dua wanita yang merupakan kenalan mereka iaitu Azlina Yazit @ Aziz dan Hadijah Mohamad Mokhar mengaku bersalah dan dikenakan denda sebanyak RM3,000 atau enam bulan penjara. Kedua-dua mereka membayar denda.
Mengikut fakta kes, kelima-lima tertuduh ditahan sekumpulan Pegawai Penguatkuasa Agama pada 23 Februari 2011 kira-kira pukul 6 pagi di sebuah rumah di Kondominium Okleaf Park, Bukit Antarabangsa dekat sini.
Kesemua mereka masing-masing didakwa di bawah Seksyen 29 (1) (a) dan (b) Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 kerana berkhalwat yang boleh dipenjara maksimum dua tahun atau denda RM3,000 atau kedua-duanyasekali jika disabitkan kesalahan.
Kelima-lima tertuduh tersebut hadir selepas mahkamah mengeluarkan waran tangkap terhadap mereka kerana gagal untuk perbicaraan kesberkenaan pada 10 April lalu.
Terdahulu Shaiful Azli turut menasihati dua wanita berkenaan agar bertaubat atas perbuatan itu kerana Allah memberi mereka ujian untuk menyedari kesilapan yang dilakukan.
“Saya ingin petik nasihat Saidina Umar, sekiranya kesalahan itu adalah perbuatan pertama, Allah akan menutup aib kamu tetapi jika ia dilakukan berulang kali, maka Allah sendiri akan membuka aib itu. Jadi, pilihlah untuk kehidupan lebih baik selepas ini,” katanya.
Pendakwaan dilakukan Pendakwa Syarie, Hasrul Hafiszi Ahmad Kamal.
Mahkamah bagaimanapun menetapkan 26 Jun 2012 untuk perbicaraan Beego bersama dua rakan lelakinya itu.

- ---

No comments:

Post a Comment

Labels

Adbox

@templatesyard